Onderhoud

Plaats nooit vazen of andere kringen-achterlatende materialen op de kast van uw piano of vleugel. Na verloop van tijd krijgt u zeer waarschijnlijk beschadigingen aan de lak of fineerlaag.

Alle kastafwerkingen kunnen onderhouden worden door het gebruiken van een zachte schone doek of plumeau. Gebruik geen alcoholhoudende middelen of agressieve stoffen zoals terpentine, wasbenzine etc. De behandeling van de kast van een piano of vleugel is afhankelijk van de oppervlakteafwerking. Moderne en nieuwe piano’s zijn meestal afgewerkt met een polyester laklaag, oudere piano’s (35 jaar of ouder) zijn veelal gepolitoerd. Kasten met een generfd houten uiterlijk zijn gesatineerd.

Hoogglans (polyester) zwart, andere kleur, zonder houtnerf
Bij het afstoffen van hoogglans kasten kan het stof het beste in één richting worden afgenomen (voorkomt kringen). Vingers of aanslag kunnen door middel van een iets vochtige zeem worden weggehaald. Een polyester kast kan d.m.v. een speciale polish worden onderhouden.

Gepolitoerde oudere piano’s en vleugels         
Afstoffen met doek of plumeau en ééns per jaar poetsen met polish waarin GEEN siliconen zijn verwerkt. Vingerafdrukken verwijderen met een zachte doek. Nooit met een glasreiniger, spiritus of andere middelen op basis van alcohol. Dit lost namelijk de politoer direct op.

Gesatineerde oude en nieuwe piano’s en vleugels (houtafwerking fineer)           
Alleen afstoffen met een stofdoek of plumeau en niet met een natte vaatdoek. Indien nodig de kast inwrijven met een dunne onderhoudsolie of houtveredelingsolie zoals teakolie. Gebruik weinig olie en niet meer dan ongeveer 1x per jaar, teveel olie wordt niet opgenomen.

In de loop der tijden zijn er diverse materialen gebruikt voor het klavier. Het witte toetsenbeleg kan gemaakt zijn van ivoor, been, galalith, celluloid en kunststof.     

De zwarte toetsen kunnen van ebbenhout, zwart gekleurd beuken of kunststof zijn. Alle materialen zijn te reinigen met een niet te vochtige doek met een drupje zeep.       

Men moet wel opletten dat er geen water tussen de toetsen komt. Om het klavier wat intenser te reinigen moet men eerst weten van welk materiaal de toetsen zijn gemaakt.

Wielen, pedalen, slotplaatje, klepschanier, alles van messing kunt u met koperpoets worden gepoetst. Zie voor de juiste wijze van gebruik de gebruiksaanwijzing op de koperpoets.

Voorkom contact met de kast omdat er dan witte vlekken kunnen ontstaan.

Raak nooit met uw handen de bassnaren aan. Doordat u ze aanraakt kunt u zuurresten achterlaten waardoor er roest kan ontstaan en de bassnaren hun helderheid in geluid kunnen verliezen.   

Het is raadzaam om eens in de 5 a 10 jaar uw stemmer of pianotechnieker groot onderhoud te laten uitvoeren op uw instrument.     

Bij dit groot onderhoud wordt o.a. het mechaniek schoongemaakt en eventueel afgeregeld, hamerkoppen geschuurd en geïntoneerd, klavier schoongemaakt etc.

1x in de vijf jaar is het noodzakelijk dat uw instrument;

-Grondig wordt schoongemaakt van binnen en van buiten
-Mechaniek wordt schoongemaakt, nagekeken en afgesteld
-Klavier wordt schoongemaakt en nagekeken
-Vilten onderdelen worden nagekeken en indien nodig vervangen

Bij een piano of vleugel noemen wij dit Groot Onderhoud.
Door minimaal elke 5 jaar uw instrument van Groot Onderhoud te voorzien blijft uw instrument in topconditie en behoort het zijn kwaliteit en waarde.